Cum sa ne alegem corect lentilele pentru ochelarii de soare barbati?

Lentilele vin sub diverse forme in functie de rama ochelarilor de soare barbati. Cele mai intalnite tipuri de lentile sunt patrate, rotunde, rectangulare si ovale. Lentilele sub forma de lacrima la modelul aviator sau cele inconjurate in totalitate la ochelarii sport au forme distinctive.

Tipuri de lentile pentru ochelari de soare barbati

  • De sticla– acestea confera o viziune fara deformare, sunt rezistente la zgarieturi si au durata de viata mare. Tind a fi mai scumpe, si marele dezavantaj este rezistenta scazuta la impact, crapandu-se sub forma de panza de paianjen.
  • De plastic– sunt mai usoare si mult mai rezistente la spargere decat cele din sticla. Dezavantajul este ca sunt mai groase si mai voluminoase si necesita extra straturi pentru protectia fata de razele UV si fata de zgarieturi.
  • De policarbonat – Acesti ochelari de soare barbati au lentile care sunt foarte usoare cu un nivel crescut de claritate. Sunt de aproximativ 50 de ori mai rezistenta la impact decat sticla. Dezvantajul este reprezentat de un nivel scazut de rezistenta la zgarieturi.
  • SR-91 – Ofera o protectie totala impotriva razelor UV si combina calitatea vizuala a lentilelor de sticla si greutatea scazuta a lentilelor din policarbonat. Sunt rezistente la apa, la zgarieturi si au proprietati anti- stralucire.

Culori si nuante ochelari de soare barbati

Cand sunt realizati, ochelarii de soare barbati sunt tratati cu chemicale ce absorb razele ultraviolete. In acest fel, acestea nu mai ajung la nivelul ochilor . Aceste chemicale sunt necolorate. Nuantand lentilele cu un filtru de culoare ajuta mai mult sau mai putin in blocarea luminii. Exista mai multe tipuri de culori ale lentilelor, ce determina diferite look-uri si au diferite proprietati:

  • Gri – aceste tipuri de lentile sunt neutrale din punct de vedere al culorii si ofera un contrast ridicat. Diminueaza din stralucirea exterioara si reduc, astfel, oboseala oculara. Sunt recomandate pentru condus.
  • Galben/Orange – confera un excelent contrast. Sunt ideale pentru mediile cu lumina slaba. Sunt recomandate pentru ski, snowboarding si alte sporturi de iarna.
  • Maro – cresc calitatea luminii. Lucreaza  bine atat in conditii intunecate, cat si in conditii cu soare. Sunt indicate pentru pescuit, vanatoare, ciclism si sporturi de apa.
  • Verde – Filtreaza lumina albastra si reduce stralucirea. Transmit egal toate culorile , ofera precizie vizuala si un contrast inalt. Tind sa reduca oboseala oculara in cazul luminii puternice. Sunt indicate in sporturile de precizie precum baseball-ul, tenis-ul si golf-ul.
  • Mov/Rosu – Tind sa creasca constrastul, blocand lumina albastra. Sunt foarte comfortabile si linistesc ochii. Sunt indicate, de asemenea, pentru condus.
  • Albastru – Filtreaza lumina alba si imbunatatesc recunoasterea culorilor in timp ce reduc stralucirea. Sunt folosite, in general, pentru motive estetice. Sunt indicate pentru activitati acvatice sau in sporturile de iarna.

Postați comentarii