Cum alegi un panou de baschet pentru acasă?
Venirea pe neașteptate a pandemiei de Covid-19 a reprezentat un șoc pentru foarte mulți oameni, obligați să-și reducă drastic ieșirile în societate sau chiar să intre în lockdown complet. De aceea ei au căutat soluții pentru a practica în continuare un sport în intimitatea căminului propriu, sau măcar pentru a face un pic de mișcare. Pentru „norocoșii” care stau la casă una dintre soluțiile cele mai facile s-a dovedit a fi investiția într-un coș / panou de baschet pentru acasă.
Dar să vedem pe scurt care sunt criteriile principale în alegerea unui panou de baschet. În acest sens ne-am adresat unuia dintre cei mai importanți furnizori de panouri de baschet din România, Tat Biliard. Astfel, conform reprezentanților acestei companii atunci când doriți să instalați în curtea proprie un asemenea echipament sportiv trebuie să aveți în vedere următoarele lucruri:
Vârsta jucătorilor. În jocul de baschet obișnuit panoul coșului este instalat la o înălțime de 3,04 metri. Dar în cazul în care printre jucători vor fi și copii mai mici de 10-12 ani, s-ar putea să fie nevoie de un panou specific, cu o înălțime mai joasă. Cel mai bine e să achiziționați un panou de baschet cu suport și înălțime reglabilă și care, în plus, poate fi plimbat de colo colo prin curte. Panoul Anlage Spartan, disponibil în stoc pe TatBiliard.ro, poate fi reglat între 2,10 – 2,60 metri și costă numai 499 RON. Întrucât e destinat copiilor, inelul are un diametru mai mic decât diametrul coșurilor de competiție. Copiii trebuie să joace cu mingi potrivite ca mărime.
Cât spațiu ai disponibil în curte. În cazul în care spațiul din curte permite amenajarea unui semicerc, atunci puteți să vă gândiți la achiziția unui panou care să imite experiența reală dintr-o sală de sport, cu coșul înălțat la 3,04 metri. Problema acestui tip de panou e că atunci când bate vântul riscați să vi-l zboare din curte. De aceea e nevoie de să aibă o bază cât mai stabilă. Baza se poate umple cu apă sau nisip. Nisipul e mai greu, în timp ce apa e mai ușor de procurat, dar iarna poate îngheța, producând dilatația bazei și apariția de fisuri. Panoul Tat TBS020 permite umplerea bazei cu până la 125 kg de apă, fiind astfel extraordinar de stabil, chiar și în cazul unui vânt foarte puternic, și costă doar 1.119 RON.
Pe de altă parte, dacă spațiul din curte nu vă permite, se poate opta și pentru un panou simplu cu coș care fie montat direct pe peretele casei. Panoul Normandia se livrează cu tot cu suportul de prindere pe perete și șuruburi și este confecționat din polietilenă rezistentă la intemperii. Costă doar 325 RON.
Bugetul. Nu în ultimul rând, ceea ce trebuie avut în vedere pentru o experiență de succes este bugetul. Pe TatBiliard.ro amatorii vor găsi panouri de baschet într-o plajă largă de prețuri, începând cu 125 RON cel mai ieftin coș cu panou (fără suport) pentru exterior și terminând cu 2100 RON panoul Spalding NBA cu bază încărcabilă, stâlp telescopic și inel de 45 cm, ca la competițiile reale. De obicei montajul acestor panouri nu necesită abilități practice deosebite. Ele pot fi montate cu un set minim de scule. Cel mai dificil s-ar putea dovedi montajul unui panou de exterior, pentru care trebuie să dați găuri potrivite în peretele exterior al casei, folosind o bormașină electrică.