Cum devii stivuitorist – pas cu pas
În ultima vreme auzim tot mai multă lume plângându-se de faptul că nu se mai găsesc… stivuitoriști. Lucrul acesta e, într-adevăr, greu de crezut, având în vedere că statisticile arată că în România o mare parte a tinerilor nu sunt încadrați în nici un fel de job, și nici un în vreo activitate de învățare. Cel mai probabil oamenii, de fapt, nu știu despre oportunitățile oferite de această meserie.
În primul rând trebuie spus că pentru a deveni stivuitorist nu ai nevoie de facultate. Doritorii pot avea doar 8 clase absolvite. Apoi, trebuie să fie calificați printr-un curs de calificare. Procedura e asemănătoare cu cea de la permisul de conducere. Un curs de operator stivuitoare cu tot cu autorizarea ISCIR costă în acest moment (2022) în jur de 1200-1500 RON indiferent de județul în care se va desfășura. La final, după absolvire și proba practică de examinare, cursantul va fi autorizat ISCIR și va putea practica meseria.
Autorizația de la ISCIR va trebui reînnoită periodic, dar de obicei reînnoirea se face pe cheltuiala companiei angajatoare.
În acest moment (iunie 2022) pe Ejobs sunt nu mai puțin de 48 poziții deschise pentru meseria care conțin în titlu denumirea de „stivuitorist”, în timp ce pe Bestjobs sunt 40. Foarte multe dintre poziții sunt la companii de top.
Atestatul de stivuitorist vă permite să lucrați atât pe stivuitoare clasice (diesel / GPL) cât și pe electrostivuitoare sau pe stivuitoare speciale (reach truck, VNA). Totuși, pentru a lucra pe stivuitoare speciale (reach truck, VNA) mai mult ca sigur pe lângă formarea profesională de bază, obligatorie, veți mai beneficia și de formare la locul de muncă.
DAR CÂT POATE CÂȘTIGA UN STIVUITORIST?
Munca de stivuitorist este plătită foarte bine. Un operator începător începe cu un salariu de bază de cca. 2.500 lei / lună net, pe carte de muncă (adică 30.000 lei / an, sau 6.100 euro / an) în timp ce un operator cu experiență (2-5 ani) poate ajunge lejer cu salariul + beneficii la cca. 3.500 lei / lună net (adică 42.000 lei / an, sau 8.500 euro / an).

Dacă la calificarea de stivuitorist se adaugă și alte competențe, de pildă cea de gestiune mărfuri / gestionar depozit, atunci veniturile pot ajunge fără probleme la 4.500 lei / lună net (adică 54.000 lei / an, sau 11.000 euro / an). Totuși, pentru calificarea în meseria de gestionar nu sunt suficiente doar 8 clase.
Pe lângă aceste avantaje nu e de neglijat faptul că un stivuitorist tânăr se poate forma și poate căpăta experiența de bază în România, după care poate pleca în Occident, unde un stivuitorist cu experiență reală de lucru de 2-3 ani este plătit cu 1.800-2.000 de euro net / lună (21.600-24.000 euro / an).
Toate informațiile de mai sus au fost extrase din comparatorul de salarii nr. 1 din România, Salario by Emag.
În plus, dacă experiența este acumulată pe niște stivuitoare de brand cum sunt cele distribuite de Util SPC, șansele pentru ca doritorii să-și găsească un job bine plătit în România sau în Occident după doar 2-3 ani de experiență sunt foarte mari.
Dar meseria de stivuitorist are cu adevărat un viitor?
O spunem cu toată responsabilitatea: DA!
Este adevărat că în ultimii ani au luat un avânt deosebit activitățile de automatizare în intralogistică. Acestea sunt fiabile, însă, numai în depozite de mari dimensiuni și cu anumite tipologii ale fluxurilor de mărfuri. 99% dintre afacerile mici-medii nu vor avea niciodată nevoie de automatizarea activității din depozit, și nu doar că nu vor avea nevoie, dar aceasta va fi imposibilă din cauza unor constrângeri obiective cum ar fi lipsa spațiului, bugete reduse etc. De aceea stivuitoriștii vor fi permanent la mare căutare.
În rest, altă „amenințare” împotriva meseriei de stivuitorist nu se întrevede. Stivuitoarele ca utilaje intens utilizate în intralogistică vor continua să funcționeze bine-mersi, chiar dacă astăzi majoritatea sunt pe motoare diesel (motorină), foarte prost văzute la ora actuală. Nici o problemă, stivuitoarele viitorului vor fi cel mai probabil electrice. Există deja tehnologia (Li-Ion), acum ea fiind implementată pe diverse utilaje.
Dacă ați parcurs acest material până la final și vă doriți să deveniți stivuitorist, vă urăm succes și îi încurajăm pe cât mai mulți tineri să îmbrățișeze această meserie!
Materialul a fost realizat în colaborare cu Util SPC, lider pe piața de stivuitoare noi.