Cum este influențată clima Pământului de ceea ce se întâmplă pe Soare?

  • Petele solare care apar pe suprafața stelei noastre pot să afecteze vremea de pe Pământ? Și cum?
foto: pixabay.com/ro

Soarele are un impact major asupra Pământului: el furnizează lumina și energia vitale pentru viața pe planeta noastră și influențează în mod dramatic clima Pământului. Dar activitatea soarelui nu este întotdeauna constantă, iar unele zone ale soarelui se pot răci sau chiar erupe în mod dramatic, scrie meteo.com.ro

Pot petele solare care apar pe suprafața stelei noastre să afecteze vremea de pe Pământ? Și cum?

Se pare că petele solare individuale în sine nu afectează vremea, dar schimbările în activitatea solară pe care acestea le dezvăluie pot afecta temperatura, vântul și vremea de pe planetă.

Petele solare sunt zone mai întunecate de pe suprafața Soarelui, care apar și dispar pe parcursul zilelor. Uneori există mai multe pete solare pe Soare, iar acestea pot apărea chiar și în roiuri. Alteori, soarele nu are pete. Petele solare se formează atunci când activitatea magnetică intensă de pe suprafața soarelui expune straturile mai reci ale stelei. Cu toate acestea, aceste pete mai reci apar în număr mare doar atunci când soarele este deosebit de activ. Astfel, deși o anumită pată întunecată poate emite mai puțină energie decât restul soarelui, activitatea crescută a soarelui în general trimite ceva mai multă energie spre Pământ.

Nu există o legătură directă între apariția unei singure pete solare și o răcire pe termen scurt a temperaturii Pământului.

„Va reduce cantitatea de lumină care lovește Pământul cu aproximativ 0,1%”, a declarat Greg Kopp, cercetător științific principal la Laboratorul de Fizică Atmosferică și Spațială al Universității Colorado.

„Sistemul energetic al Pământului ar avea nevoie de câteva luni de o astfel de scădere continuă pentru a observa acest efect din punct de vedere energetic, dar o pată solară nu persistă atât de mult timp”.

Sistemul Pământului este prea mare pentru a fi afectat de micile atenuări cauzate de petele solare la intervale scurte de timp, a declarat Kopp, care compară acest lucru cu aruncarea unor cuburi de gheață într-o piscină. „Nu ați observa o schimbare a temperaturii generale a apei, dar dacă ați face acest lucru în fiecare oră, zile întregi, ați simți în cele din urmă o schimbare”, a spus el.

Dar petele solare sunt un semn al activității solare.

„Variabilitatea solară provoacă efecte asupra climei Pământului pe perioade lungi de timp”, a spus Kopp. Clima este o medie de 30 de ani a vremii.

„Dacă clima este mai caldă sau mai rece din cauza soarelui, vremea medie va fi și ea mai caldă sau mai rece”.

Prognoza meteo pe 10 zile vezi aici

Cu toate acestea, nu există absolut nicio dovadă că activitatea soarelui este responsabilă pentru schimbările climatice pe care le-am văzut în ultimele decenii, care sunt cauzate de oamenii care pompează gaze cu efect de seră în atmosferă.

Postați comentarii