Cum să întreții eficient un echipament industrial?

Despre întreținerea aparaturilor

Întreținerea mașinăriilor folosite în diversele arii ale industriei este esențială pentru a le prelungi durata de viață, cât și eficiența și productivitatea acestora. Defecțiunea echipamentelor poate aduce odată cu ea pierderi semnificative pentru o afacere, așadar dacă activezi într-un domeniu industrial, cu siguranță vei dori să eviți astfel de situații. 

Această întreținere poate presupune o rutină de curățare a suprafețelor, lubrifierea angrenajelor sau verificarea uzurii componentelor precum: motoreductoare, curele, cuplaje ș.a.m.d. De asemenea, poate implica, totodată, și monitorizarea echipamentelor pentru orice semne de probleme viitoare. Dar care este cea mai bună și eficientă modalitate de a întreține un echipament? Descoperă, în rândurile care urmează, ce să ai în vedere pentru a asigura buna funcționare a mașinăriilor utilizate în cadrul afacerii tale. 

Strategii de întreținere a echipamentelor 

Există mai multe abordări ale întreținerii mașinilor, fiecare dintre acestea putând fi utilizată strategic în funcție de predictibilitatea nevoilor sale de întreținere. Îți prezentăm mai jos o parte dintre acestea. 

Întreținerea reactivă – Așa cum îi sugerează și numele, prin această modalitate ești nevoit să reacționezi la toate situațiile pe care le întâmpini, chiar atunci când te lovești de ele. În acest caz, s-ar putea să fii sau nu pregătit de defecțiunea unei anumite piese. 

Întreținerea preventivă – Presupune programarea periodică a unei verificări a echipamentelor și a pieselor din care sunt constituite – rulmenti SKF, motoreductoare, cuplaje, motoare etc. și înlocuirea componentelor care nu funcționează corespunzător chiar înainte de a se defecta.

Întreținerea predictivă și proactivă – Cu ajutorul unor tehnologii speciale, există posibilitatea de a acumula și utiliza date despre echipamente, care te vor ajuta să îți faci o idee despre momentul în care unele piese vor trebui înlocuite, înainte ca ele să prezinte urme de defecțiune. 

Cum poți îmbunătății strategia de întreținere a echipamentelor?

Acumularea și utilizarea datelor despre starea echipamentelor și despre piesele lor, de la motoare, motoreductoare și până la rulmenți SKF sau bucșe, este una dintre cele mai eficiente metode de întreținere a mașinăriilor industriale. O astfel de strategie îți poate aduce beneficii precum: 

  • înlocuirea pieselor atunci când este necesar, evitându-se risipa celor încă funcționale;
  • reducerea timpului de nefuncționare cauzat de defecțiuni neașteptate;
  • reducerea riscului cauzat de echipamente necorespunzător întreținute; 
  • optimizarea spațiului, nemaifiind nevoie să stochezi multe piese de schimb; 
  • maximizarea predictibilității, care contribuie la o mai bună organizare a bugetului, a programului și nu numai.  

Postați comentarii