De ce ar trebui să criptezi datele în compania ta?
În prezent, companiile stochează cantități imense de date și informații sensibile pe cloud și serverele conectate. De aceea, e extrem de important ca aceste date să fie protejate de amenințările cauzate de breșele de securitate. Atacurile ransomware, virușii și malware sunt doar o parte dintre pericolele cibernetice pe care specialiștii în software development le urmăresc pentru a adapta continuu soluțiile de protecție. Criptarea reprezintă una dintre cele mai întâlnite modalități de securizare a datelor.
Ce este criptarea datelor?
Criptarea datelor este o metodă de traducere a textului simplu în text cifrat. Mai exact, pentru a accesa datele criptate, utilizatorul va avea nevoie de o cheie de criptare sau decriptare. Experții în cybersecurity și software development au îmbunătățit algoritmii moderni de criptare pentru a proteja mai bine informațiile sensibile. Ei fac acest lucru verificând mai întâi originea acestuia, iar apoi verifică integritatea conținutului pentru a se asigura că este neschimbat. În cele din urmă, măsurile de securitate oferă expeditorului dovada livrării informațiilor către destinatar și vice-versa. Astfel, fiecare dintre părțile care au confirmarea că datele au fost procesate corect și în siguranță.
Tipuri de criptare a datelor
Există diverse soluții de criptare a datelor cu diferite protocoale de securitate și pentru a acoperi nevoile pe care soluțiile de criptare își propun să le atingă. Cele mai cunoscute categorii utilizate pe scară largă sunt criptarea simetrică și criptarea asimetrică.
Criptarea simetrică
Această soluție de criptare folosește o singură cheie simetrică pentru a cripta și decripta informațiile. Unele dintre metodele standard de criptare simetrică sunt:
a) Data Encryption Standards – Această metodă funcționează prin conversia datelor brute în blocuri de 64 de biți, apoi criptarea lor în chei de 48 de biți.
b) Twofish – Această metodă folosește unul dintre cei mai rapizi algoritmi și este, de asemenea, gratuit.
c) Advanced Encryption Standards – Este „standardul de aur” pentru soluțiile de criptare.
d) Triple DES – După cum sugerează și numele, rulează soluțiile de criptare a datelor de 3 ori, ceea ce înseamnă că va cripta, decripta, iar apoi va cripta din nou datele.
Criptarea asimetrică
Această metodă de criptare mai este denumită Public-Key Criptography. Funcționează prin criptarea și decriptarea datelor folosind două chei diferite: chei publice și private. Cele două metode standard utilizate sunt Public Key Infrastructure (PKI) și RSA.
a) Public Key Infrastructure (PKI) – Această metodă de criptare asimetrică funcționează prin emiterea și gestionarea certificatelor digitale.
b) RSA – Acest algoritm a fost dezvoltat de specialiștii în IT din cadrul Ron Rivest, Adi Shamir și Leonard Adleman. RSA Funcționează prin criptarea datelor cu o cheie publică și decriptarea lor cu o cheie privată.