Dureri la nivelul coloanei lombare

Coloana vertebrală reprezintă axul vertical al corpului uman, având sarcina de a suporta greutatea corpului. Funcţiile vitale ale coloanei vertebrale sunt cea de protejare a măduvei spinării, a rădăcinilor nervoase şi a organelor interne localizate în cutia toracică, de a asigura suportul şi echilibrul structural al corpului, şi de a menţine şi activa mişcarea flexibilă.

Este structurată în cinci părţi distincte, de sus în jos, acestea fiind coloana cervicală, coloana dorsală, coloana lombară, sacrală şi coccis. Întreaga coloană vertebrală este formată din vertebre, articulaţii, discuri şi nervi. Orice disfuncţionalitate instalată oriunde pe lungimea coloanei, la oricare dintre aceste componente, va genera anumite simptome, specifice afecțiunilor coloanei vertebrale.

Afecţiuni la nivelul coloanei lombare

Zona lombară, partea inferioară a spatelui, are rolul de a susţine toată greutatea trunchiului, dar şi de a asigura mobilitate pentru mişcările efectuate. Astfel, starea coloanei vertebrale lombare este răspunzătoare de modul în care o persoană îşi poate îndeplini sarcinile, orice disfuncţionalitate generând o anumită simptomatologie. Afecţiunile manifestate în aria lombară sunt multiple, o hernie de disc lombara fiind specifică multor categorii de vârstă şi reprezentând  un context medical foarte des întâlnit.

Hernia de disc lombară este cauzată de un disc herniat, respectiv de un disc a cărui structură este alterată. Orice fisură sau ruptură suportată de un disc intervertebral la nivel exterior, va genera scurgerea nucleului gelatinos din interior, context care poate afecta nervii şi poate genera dureri acute în zona lombară. De asemenea, pot fi manifestate dureri severe de picioare, amorţeală şi furnicături. Durerile se pot intensifica odată cu mişcarea, iar o diagnosticare rapidă şi corectă poate creşte şansele de restabilire a echilibrului la acest nivel, prin aplicarea celor mai eficiente terapii, tratamente şi intervenţii.

Rolul canalului vertebral lombar

Canalul vertebral lombar face parte din întregul canal protector al măduvei spinării. Stenoza de canal lombar înseamnă îngustarea canalului vertebral în zona lombară, generând dureri şi dificultăţi la deplasare, afectând mobilitatea şi generând disconfort şi în ariile învecinate. Această afecţiune este specifică înaintării în vârstă, însă poate avea drept cauze şi afecțiunile metabolice, infecţiile şi intervenţiile chirurgicale la nivelul coloanei, precum şi anumite traume suferite de pacient.

Stenoza spinală se instalează ca urmare a modificărilor degenerative de la nivelul componentelor coloanei, acestea conducând la îngustarea deschiderii osoase şi afectând ţesuturile nervoase. Diagnosticarea corectă şi rapidă se face pe baza examinării fizice şi a imagisticii medicale, iar modul de intervenţie şi tratament se stabileşte în funcţie de gravitatea afecțiunii.

Postați comentarii