Informatii generale despre analize medicale

Testele medicale se fac pentru a verifica o stare de sanatate, dar si pentru a diagnostica o boala, pentru a evalua severitatea unei boli sau pentru a monitoriza raspunsul organismului la un anumit tratament.

Ce reprezinta aceste analize medicale?

analize medicale

Analize medicale sunt instrumente pe care medicii le folosesc pentru a diagnostica si trata bolile. Ele sunt, de asemenea, folosite pentru a confirma capacitatea unei persoane de a face anumite lucruri, cum ar fi obtinerea unui permis de conducere, casatoria, integrarea in comunitate (test de intrare la gradinita) sau donarea de sange. Examenele medicale efectuate la sfatul unui medic pot fi, in anumite conditii, rambursate de catre Corporatia Nationala de Asigurari de Sanatate. Un medic de familie este cineva care se poate referi la teste.

Tipul de analiza depinde de tipul esantionului – analize medicale

In functie de proba colectata, analiza poate fi de diferite tipuri.

Analiza biologica a fluidelor

Fluidele biologice pot fi analizate pentru a examina anumite functii ale organismului, precum si pentru a obtine informatii generale despre starea de sanatate a pacientului. Fluidele biologice analizate includ: sange, urina, material seminal, transpiratie, lichid amniotic sau secretii.

Test de sange

Testele de sange ofera informatii despre sanatate, dezvaluie infectiile din organism, arata cum functioneaza anumite organe si ofera informatii despre anumite predispozitii genetice. Analizele de sange se fac in cateva minute si pot fi facute fie intr-un spital, la un centru de colectare sau intr-un cabinet privat. Hemoleucograma si hemoculturile sunt cele mai frecvent utilizate teste de sange.

Test de urina

O analiza de urina este efectuata intr-un set de teste in fiecare an in scop preventiv sau la sfatul unui medic pentru a detecta afectiuni precum boli de rinichi, boli hepatice sau diabet. Cand analizeaza urina, personalul de laborator poate observa prezenta globulelor albe, globulelor rosii, bacteriilor sau cristalelor in urina.

Analiza transpiratiei

Analiza transpiratiei poate oferi informatii despre fibroza chistica sau consumul de droguri. Nivelurile de sodiu, potasiu si proteine ​​au fost determinate prin analiza transpiratiei – analize medicale.

Postați comentarii