Limba franceza din cele mai vechi timpuri

Vom vorbi in acest articol despre formarea limbii franceze si inceputul acesteia. Inainte de a intra in subiectul articolului trebuie sa stim dinainte pe ce se vor baza informatiile oferite. Deci, vom vedea in acest articol, limbile ce au stat la baza formarii limbii franceze. Trebuie sa stim inainte de toate, ca limba franceza a aparut si s-a dezvoltat prin incrucisarea limbii latine cu limbile galice. Indiferent de situatie, limba franceza a avut un parcurs diferit fata de celelalte limbi romanice.

Pentru a analiza mai bine parcursul istoric al acestei limbi, vom dezbate pe mai departe si: Evenimente din istoria poporului francez. Deci, sa nu mai pierdem timpul si sa incepem…

Istoria limbii franceze

Ce popoare existau pe teritoriul Frantei in antichitate?

Teritoriul francez inregistreaza primele evenimente istorice in Epoca Fierului. Romanii numeau acest teritoriu Gaul, dar cu toate acestea vedem ca in acea perioada… Pe langa gali, erau mai multe popoare etno-linvistice:

  • Aquitanii
  • Belgii
  • Galii

Ceea ce trebuie sa stiti dinainte, este ca toate aceste popoare au interactionat cu alte etnii de-a lungul timpului. La inceput, toate acestea aveau limbile diferite intre ele. Veti vedea in randurile de mai jos care erau mai exact asemanarile si diferentele intre cele trei.

De ce este necesar sa prezentam asemanarile si diferentele intre popoarele antice de pe teritoriul Frantei?

Ideea este in felul urmator: Analizand comportamentul, limba si obiceiurile acestor popoare,… Vom realiza mai departe modul in care s-a format cu adevarat limba franceza.

De asemeni, acest articol a fost realizat cu sprijinul biroului de traduceri de limba franceza, AqualityTranslation. Va multumim si va lasam sa cititi in continuare!

Deci, sa revenim la subiect…

Limba vorbita de poporul galez in antichitate

Limba galeza diferea destul de mult fata de limbile celorlalte popoare. Daca analizam istoria acestei limbi si a acestui popor, putem realiza ca fac parte din grupul de limbi celtice-continentale. Acest grup de limbi isi are originea in limbile proto-celtice, care… La randul lor fac parte din limbile indo-europene.

Galicii erau popoare ce se stabilise la sudul Frantei. Fiind situati de-a lungul litoralului Marii Mediteraneene, limba lor a fost influentata si de popoarele grecesti. La fel ca si in cazul Romaniei, in secolul 3 si 4 i.Hr., au existat pe litoralul marii cateva colonii grecesti. In acea perioada, grecii si galicii au imprumutat obiceiuri si termeni unii de la altii.

Tot galicii au fost primele popoare din zona Frantei, cucerite de catre romani. Razboiul de cucerire a fost intre anii 58 si 51 i.Hr. si a dat startul aparitiei culturii galo-romane. Aceasta fuziune a fost prima de pe teritoriul francez.

Limba si obiceiurile aquitaniene

Aquitanii au trait in sud-vestul Frantei, in zona muntilor Pirinei. Strabon a mentionat in scrierile sale despre poporul aquitanian. El afirma ca poporul aquitanian se aseamana atat la limba, cat si la obiceiuri cu popoarele iberice.

Conform scrierilor lui Strabon, ei par sa aiba mai multe in comun cu bascii din Peninsula Iberica. Cu toate acestea, limba aquitaniana a avut un efect senzational de important in istoria Frantei. Ea a fost baza in formarea limbii gascon, vorbita in zona Gascony.

Belgii si limbile vorbite de acestea

Belgii au reprezentat o grupare de popoare galico-germanice, ce locuiau in nordul Frantei de astazi. Termenul „belgae” a dat mai departe numirea teritoriului de catre romani in Gallia Belgica. Acest termen era reprezentarea latina a cuvantului belgian.

Daca analizam foarte bine structura acestei limbi, pana la cucerirea lor de catre romani,… Putem observa ca aceasta limba se aseamana mai mult cu limbile germanice.

Influenta limbilor galice de catre romani

Dupa cum stim cu totii, teritoriul francez a fost cucerit in totalitate de catre romani. Ideea este in felul urmator: Limba latina a fost preluata de toate triburile galice, fiind inlocuiti treptat anumiti termeni.

In timp ce limba latina se imprastia pe teritoriul francez, ea dezvoltat un caracter distinct fata de alte popoare. Astfel au aparut limbile gallo-romanice. Acest grup de limbi erau precursorii limbii franceze. De asemeni, sunt considerate cel inovativ grup de limbi din acea perioada. Tot ele au adus foarte multi termen in randul vocabularului global.

Noi am pregatit mai departe un articol ce va continua informatiile despre istoria limbii franceze. Veti vedea aici scrieri celebre din franceza d` Oc si d ‘ Or. De asemeni, veti afla cum au fost influentate grupul de limbi galo-romanice de invazia popoarelor germanice.

Cam atat cu acest articol. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfasit!

Postați comentarii