Protecția muncii în pandemie, mai importantă decât oricând

Într-o recentă declarație a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) – o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, s-a subliniat necesitatea unei atenție sporite în ceea ce privește protecția muncii lucrătorilor în timpul pandemiei de coronavirus. Iar pentru asta urmarea de către cei interesați a unor cursuri de specialitate, fie și online, este extrem de importantă.

Mai mult decât atât, există și instrumente online, precum aplicația EasySSM care este extrem de unui inspector SSM, unui angajat, dar mai ales unor servicii de protecția muncii din cadrul agenților economici autohtoni.

Angajații care revin la muncă trebuie să fie protejați de infectarea accidentală cu Sars-Cov-2

Asigurarea drepturilor și garanțiilor lucrătorilor în domeniul protecției muncii, crearea condițiilor pentru o activitate de muncă în condiții de maximă securitate este una dintre cele mai importante direcții ale politicii sociale a statului.

Pentru a putea avea feedback rapid la infecțiile detectate, angajatorii trebuie să dezvolte proceduri de lucru pe perioada pandemiei. Aceștia pot colabora inclusiv cu autoritățile locale de sănătate pentru a identifica, informa și, eventual, izola alte persoane potențial infectate.

Odată cu reîntoarcerea personalului angajat la muncă în urma ridicării parțiale a restricțiilor asociate pandemiei de Covid-19, trebuie obligatoriu ca acest demers trebuie să fie însoțite de măsuri stricte în domeniul securității muncii.

Angajatorii trebuie ca să întreprindă o serie de acțiuni specifice. Acestea includ reducerea interacțiunii fizice între angajați sau față de clienți, pacienți, vizitatori (după caz), respectarea cu strictețe a distanței sociale, îmbunătățirea ventilației spațiilor de lucru și comerciale, curățenia impecabilă și furnizarea de echipamente de protecție.

Agenții economici sunt obligați prin lege ca să asigure un mediu de lucru sigur inclusiv prin curățarea și dezinfectarea obligatorie a locurilor de muncă în conformitate cu cerințele sanitare și igienice ale autorităților în această perioadă de pandemie cu Sars-Cov-2 când există un mare risc de răspândire a infecției.

Orice unitate ar trebui să depisteze din vreme problemele de securitate sanitară ce pot apărea și genera un focar, să elaboreze instrucțiuni specifice domeniului de activitate pentru personalul propriu ca acesta să se ferească eficient de boală și să-și crească gradul de conștientizare cu privire la coronavirus.

Mijloacele de protecție sanitară suficiente la job mențin sănătatea angajaților

Angajatorul trebuie să asigure detergenți și dezinfectanți pentru igiena mâinilor la intrare și la  ieșire și în apropierea locurilor de muncă din incinta firmei. Nu trebuie uitate nici măștile de protecție. În locurile speciale trebuie să existe un stoc suficient de combinezoane și mănuși pentru personalul angajat.

La locul de muncă nu trebuie să existe angajați bolnavi ce ar putea declanșa un focar de proporții.

Persoanele cu simptome vizibile (febră, semne de răceală, respirație greoaie, tuse, amețeală, dureri musculare etc.) este necesar ca să părăsească locul de muncă și să rămână acasă până când un medic elimină suspiciunea de coronavirus prin testare. De asemenea, angajații sunt rugați să își verifice ei înșiși starea de sănătate înainte de a pleca la job, pentru a nu-și pune în pericol de infectare colegii de la lucru.

Angajații, clienții și vizitatorii sunt obligați să să poarte măști și să fie scanați cu aparatul de măsurare a temperaturii.

În multe unități, anumite persoane au primit sarcina de a îmbunătăți în continuare măsurile preventive, în special cele legate de activitatea de muncă.

Atragerea specialiștilor în domeniul sănătății și securității, precum și extinderea gamei de servicii de protecție a muncii în condițiile acestei pandemii de Covid-19 este de o importanță capitală.

Revenind la specialiștii pe probleme de protecția muncii, acum este cea mai indicată perioadă pentru ca persoanele interesate să urmeze un curs ssm online.

Intră pe easyssm.ro pentru detalii!

Postați comentarii