Semne si factori de risc care pot declansa cancer oral

Anual sunt detectate foarte multe cazuri de cancer oral. De asemenea, foarte important de mentionat este faptul ca foarte multe dintre aceste cancere sunt diagnosticate intr-un stadiu incipient. Diagnosticul precoce are ca rezultat un tratament mai usor, rezultate mai bune si o calitate mai mare a vietii dupa tratament.

O verificare periodica la medicul stomatolog ar trebui sa includa o examinare a intregii guri pentru detectarea precoce a afectiunilor canceroase si precancerioase. Cancerul oral poate afecta buzele, gingiile, obrajii, limba, amigdalele, gatul, glandele salivare, nasul si laringele. Unii dintre indicatori pot include: durere sau ulceratii care nu se vindeca in gura sau pe buze, dificultati sau dureri la mestecat si inghitit, dureri persistente in gat, voce ragusite sau dificultati de vorbire, pierderea inexplicabila a unui dinte, amorteala limbii sau a fetei, sangerare persistenta a nasului, pete persistente de culoare alba sau rosie in interiorul obrajilor sau pe limba.

Daca medicul stomatolog va gasi vreun semn care sa indice o problema profunda, ar putea sa le trateze prompt si sa verifice evolutia mult mai in detaliu si mai frecvent. Unele semne pot necesita o investigatie mai detaliata, inclusiv biopsii. Din acest motiv, controlalele periodice de rutina sunt esentiale pentru a preveni diagnosticul tardiv al cancerului oral.

Cancerul oral apare mai frecvent la barbati decat la femei, in special la cei cu varsta peste 50 de ani. Printre factorii de risc care pot creste riscul aparitiei cancerului oral se numara fumatul si mestecatul tutunului, combinat cu consumul de alcool sau bauturi spirtoase; expunerea prelungita a fetei la soare, in special la persoanele care lucreaza in aer liber indiferent de vreme; lucrul cu anumite substante chimice sau praf; HPV luat prin contact sexual; dieta saraca in fructe si legume; lipsa rutinei de ingrijire dentara.

Dentist bun | clinica stomatologica in sector 2 | cabinetstomatologicsector2.ro

dentist bun

O rutina sanatoasa in ceea ce priveste ingrijirea dentara, inclusiv controalele regulate in care pacientii sa fie atentionati cu privire la urmarirea unor anumite semne si simptome, joaca un rol important in depistarea precoce si tratarea ulcerelor si cancerelor orale. Puteti avea parte de asemenea servicii in cadrul Elveto Dent, clinica stomatologica in sector 2. Accesand https://cabinetstomatologicsector2.ro/ puteti face programare la un dentist bun, care sa va ofere informatii importante despre sanatatea orala, dar si sfaturi despre cum sa o imbunatatiti!

Postați comentarii