Sisteme pneumatice și hidraulice utilizate în industria alimentară

Temperaturile extreme, viteza și presiunea mare sunt câteva dintre condițiile în care funcționează industria alimentară și a băuturilor. Pentru ca procesul de producție să aibă loc în mod corespunzător și în conformitate cu prevederile legale de siguranță, echipamentele utilizate au un rol esențial. 

Cele mai frecventate utilaje din cadrul acestei industrii sunt cele care funcționează pe bază de actionari pneumatice, dar și cele hidraulice. Acest tip de sisteme îndeplinesc numeroase sarcini în procesele de producție, datorită capacității lor de funcționare în condiții extreme. În continuare, te invităm să descoperi mai multe informații despre utilajele care contribuie la eficiența și la buna funcționare a industriei alimentare și a băuturilor. 

O parte integrantă a industriei moderne a alimentelor și a băuturilor 

O scurtă listă a echipamentelor pe bază de acționări pneumatice și hidraulice ce le-ai putea regăsi în industria alimentară sună cam așa: 

  • Stivuitoarele utilizare pentru transportul de materii prime și produse finite; 
  • Transportoare cu benzi sau lanturi care nu numai mută produsele, ci le și pot sorta și distribui în diferite destinații; 
  • Sisteme de tăiat, feliat ș.a.m.d;
  • Dozatoare de ingrediente; 
  • Mixere și blendere masive; 
  • Suflarea și manipularea ambalajelor; 
  • Modelarea și formarea produselor alimentare; 
  • Sigilarea sticlelor și a conservelor. 

Transportoarele din domeniul alimentar 

Cilindrii pneumatici sunt o componentă comună în sistemele de transport utilizate în fabricile de prelucrare a alimentelor. Acest aspect se datorează faptului că sunt ușor de menținut curați și sunt, de asemenea, și o modalitate compactă și fiabilă de a genera mișcare. 

Proiectate în mod corespunzător, sistemele de manipulare a produselor pe bază de acționări pneumatice pot sprijini nu doar transportul, dar și poziționarea exactă a ingredientelor, produselor și a ambalajelor. Indiferent dacă funcționează cu benzi sau cu lanțuri, acest tip de echipament pneumatic reușește să eficientizeze semnificativ întreg procesul de producție. 

Motoarele hidraulice puternice sunt utilizate în special atunci când este nevoie de o forță semnificativă pentru a menține lucrurile în mișcare, spre exemplu atunci când este implicată ridicarea sau coborârea. 

Atât sistemele pneumatice, cât și cele hidraulice sunt suficient de robuste pentru a conduce liniile de procesare, asamblare și ambalare, chiar și în medii de lucru agresive. În timp ce praful și umiditatea ar face dificilă utilizarea energiei electrice, un sistem hidraulic sau pneumatic nu va fi afectat de condițiile de lucru specifice industriei alimentare. 

Dacă activezi în industria de prelucrare a alimentelor și a băuturilor, nu uita să efectuezi periodic revizii ale utilajelor utilizate, pentru a evita eventuala contaminare a produselor sau defecțiunea aparaturilor. 

Postați comentarii