Tratamente pentru hernia de disc lombară

Hernia de disc lombară este o afecțiune neurologică cauzată de deplasarea unuia dintre discurile coloanei lombare. Tratamentele recomandate inițial pentru ameliorarea simptomelor neplăcute sunt nechirurgicale și pot consta în kinetoterapie, medicamentație sau infiltratii sub ghidaj CT. 

În situația în care disconforturile persistă și după efectuarea tratamentelor conservatoare inițiale, se poate lua în considerare continuarea îngrijirii conservatoare sau discectomia lombară pentru îndepărtarea materialului herniat de disc.

Cum se poate interveni în cazul acestui diagnostic?

Urmărirea pe perioade mai lungi a cazurilor de hernie de disc continuă să favorizeze intervenția chirurgicală. Însă pentru început este cazul să abordezi situația mai puțin agresiv, dar nu fără sfatul unui neurochirurg. Prima varinata ar fi odihna. Aceasta poate ameliora inflamația și poate oferi spatelui timp să se vindece. În timp ce te doare spatele, evită exercițiile și alte activități în care trebuie să te apleci sau să ridici. Medicul îți poate sugera repaus la pat. Însă, trebuie să te miști în continuare, ușor, astfel încât articulațiile și mușchii să nu se blocheze. De asemenea, poți folosi gheață și căldură pentru a ameliora durerea. 

Pentru ameliorarea durerilor, poți cere sfatul medicului neurolog pentru a-ți recomanda câteva medicamente antiinflamatoare. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea inflamațiilor și la reducerea disconforturilor. Ibuprofenul este cel mai frecvent recomandat tratament medicamentos pentru reducerea durerilor. De asemenea, medicul îți poate prescrie relaxante musculare pentru a ușura spasmele musculare.

Unele exerciții pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor herniei de disc. Un kinetoterapeut te poate învăța care dintre ele întăresc mușchii care îți susțin spatele. Programele de kinetoterapie includ, de asemenea:

  • Exerciții de întindere pentru a-ți menține mușchii flexibili;
  • Exerciții aerobice – cum ar fi mersul pe jos sau mersul pe o bicicletă staționară;
  • Masaj;
  • Gheață și căldură;
  • Terapia cu ultrasunete;
  • Stimularea musculară electrică.

Dacă odihna, analgezicele și terapia fizică nu te ajută cu durerea, medicul îți poate administra un tratament injectabil direct în spațiul din jurul nervului spinal. Aceasta se numește injecție epidurală. Acest tip de medicament te poate ajuta să reduci inflamația, dar și să te miști mai ușor și să te simți mai bine. Medicul va folosi o radiografie sau o tomografie computerizată pentru a găsi locul potrivit pentru a injecta medicamentul. În cazurile severe în care nici una din modalitățile menționate anterior nu dau rezultate, specialistul în neurologie s-ar putea să recomande efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru eliminarea discului herniat. 

Postați comentarii