Sucul de coacaze – Beneficii pentru intregul organism

Sucul de coacaze nu este doar o bautura tonica, racoritoare si foarte gustoasa, ci si o sursa de multe vitamine de care corpul are nevoie, mai ales in perioada iarna-primavara. Sucul de coacaze negre contine mult mai multa vitamina C decat sucul de portocale.

In plus, mai contine vitamina A, vitaminele B, D, E, P si K. Sucul de coacaze contine si mult magneziu, calciu, fier, sodiu, fosfor, pectina si alte elemente utile. Prima proprietate, probabil importanta si, prin urmare, binecunoscuta a coacazelor negre, este cantitatea mare de acid ascorbic.

Aceste fructe de padure parfumate contin mai multa vitamina C decat toate citricele la un loc. Aceeasi cantitate se gaseste doar in catina, care se coace mult mai tarziu, si mai mult doar in fructele de padure de cirese Barbados.

In ciuda faptului ca acidul ascorbic nu se acumuleaza in organism, o portie de suc de coacaze negre pe zi vor ajuta la intarirea peretilor capilarelor pentru o lunga perioada de timp, la normalizarea nivelului de hemoglobina, deoarece fierul necesar pentru aceasta, se absoarbe numai in prezenta vitaminei C.

Dar sucul din boabe de coacaze negre nu sunt renumite doar pentru vitamina C, deoarece pulpa contine o multime de substante utile: vitaminele A, toate vitaminele din grupa B, E, micro si macro elemente: calciu, potasiu, fier, magneziu, fosfor. In plus, orice coacaz este bogat in fibre solubile delicate – pectina, fitoncide, taninuri.

Normalizeaza tensiunea

Sucul de coacaze negre are aceasta proprietate valoroasa. Apar modificari in compozitia sangelui, iar coagularea si vascozitatea acestuia sunt normalizate, imbunatatind astfel indicatorii tensiunii arteriale. Dar medicii avertizeaza ca hipotensivii, adica persoanele predispuse la tensiune arteriala scazuta, nu ar trebui sa faca exces de suc coacaze negre, in special cu sucul proaspat.

Ajuta in caz de raceli si stomatite

Semintele mici de coacaz si aproape imperceptibile contin acid salicilic. Din acest motiv, sucul te ajuta sa faci fata temperaturilor ridicate. Aceasta proprietate este evidenta in special in cazurile de infectii virale respiratorii si raceli la un copil, deoarece datorita fitoncidelor si flavonoidelor, in special quercitina, sucul de coacaze negre are proprietati antimicrobiene pronuntate. Sucul de coacaze negre ajuta in cazul infectiilor membranei mucoase a cavitatii bucale si a gatului, ca ajutor pentru stomatita, afte.

Intareste muschiul inimii

Boabele si sucul de coacaze negre sunt un mijloc excelent de prevenire si tratament auxiliar pentru tulburarile de ritm cardiac, prevenirea bolilor de inima. Datorita cantitatii mari de potasiu, coacazele sunt pur si simplu necesare inimii. Sucul de coacaze are si proprietati diuretice si coleretice, ceea ce ajuta la evitarea edemelor.

Util pentru tractul gastrointestinal

Sucul de coacaze ajuta la normalizarea procesului de deplasare a alimentelor prin intestine. Potasiul contribuie la contractia muschilor – peristaltismul intestinal, iar pectina ajuta la deplasarea bulgarului alimentar in directia corecta. In plus, fibrele, inaintand ca un burete, absorb substantele nocive formate in procesul de digestie si le elimina din organism.

Imbunatateste starea de spirit

Printre numarul mare de enzime naturale biologic active continute in sucul de coacaze negre, oamenii de stiinta au identificat substante care impiedica distrugerea hormonilor serotonina, norepinefrina, dopamina si altele, care stau la baza starii noastre de spirit si a vitalitatii.

Astfel, actionand la nivel celular, substantele care vin cu fructele de padure stabilizeaza sistemul nervos si ajuta la o vedere pozitiva asupra lumii. Acest lucru este facilitat de magneziu – un element important al tesutului conjunctiv.

Postați comentarii