Tipuri de bază de rulmenți auto – tot ce trebuie să știi despre ei!

Rulmentul în sine, ca mecanism care permite rotirea, apare în diferite mecanisme ale mașinii. Îl poți găsi, printre altele, în motor, sistem de propulsie, cutie de viteze, sistem electric, sistem de alimentare cu combustibil, sistem de răcire, sistem de aer condiționat, sistem de direcție și suspensie. Dar, în continuare, vei afla despre rulmenții roților:

Ce este un rulment de roată?

Acești rulmenti sunt piese care susțin o altă parte a mecanismului pentru a-i permite să se rotească. Rulmenții micșorează rezistența la frecare, previn supraîncălzirea și deteriorarea prematură a componentelor. Este important să te asiguri că rulmenții funcționează corect deoarece au un impact real asupra siguranței și confortului la volan.  

Rulmentul – o piesă care va trebui înlocuită mai devreme sau mai târziu

Deteriorarea poate fi cauzată de alte sisteme defecte, de exemplu garnituri de butuc deteriorate, discuri de frână rupte, curele defecte. Aceste elemente generează o temperatură prea ridicată, care odată transferată la rulment, îl deteriorează.

Rulmentul roții este o piesă care trebuie înlocuită în timp. Dacă folosești mașina pentru o perioadă lungă de timp și vrei să o conduci în siguranță în următorii ani, nu este recomandat să amâni acest pas. Desigur, respectând anumiți pași, îi poți prelungi durata de viață: 

  • evitarea derapării laterale;
  • alegerea unui drum într-o stare tehnică mai bună (evitând suprafețele uzate și perforate care introduc vibrații suplimentare la rulment); 
  • montarea corectă;
  • cumpărarea rulmentului potrivit. 

Care sunt principalele tipuri de rulmenți pentru roți?

  • Rulment cu role conice

Acest tip de rulment a fost utilizat în principal la modelele de vehicule mai vechi. Structura lor permite separarea inelului exterior de cel interior. Cu toate acestea, această construcție are dezavantajele sale. În primul rând, proprietarii de rulmenți cu role conice trebuie să acorde o atenție deosebită etapei de mentenanță, prin reglarea jocului dintre inelele rulmenților și lubrifierea regulată a mecanismului. Cum acest tip de aranjament nu este etanșat, rulmenții cu role conice se deteriorează mai rapid.

  • Rulment cu bile cu contact unghiular 

Este un rulment care apare într-un sistem închis Ce înseamnă? Nu are acces la unsoare, deci deteriorarea piesei se produce mai târziu decât în cazul rulmenților cu role conice.

Există două tipuri principale de rulment cu bile cu contact unghiular: cu o construcție pe unul sau două rânduri. Rulmentul cu un singur rând este un rulment care, datorită structurii sale, poate suporta doar sarcini axiale într-o singură direcție. În plus, un astfel de rulment nu este separabil, spre deosebire de rola conică menționată anterior. În contrast, rulmentul cu două rânduri poate suporta sarcini axiale pe ambele direcții.

În general, rulmentul cu bile cu contact unghiular este proiectat pentru aplicații de mare viteză și precizie, fiind utilizat, cu precădere, în domenii precum agricultura, industria chimică sau pentru uzul industrial general.

Postați comentarii