Totul despre transmisia prin lanțuri

Transmisia este un mecanism esențial în funcționarea unui utilaj sau a unei mașini, care are rolul de a transmite puterea de la mecanismul de acționare la cel condus. Acest tip de transmisie se încadrează la transmisiile mecanice indirecte și se realizează prin lanțuri, care sunt de mai multe tipuri, adaptate domeniului de utilizare.

Din ce sunt compuse sistemele de transmisie pe lanțuri?

Acest tip de sistem de transmisie are mai multe componente care îl fac să funcționeze. Principalul component este lanțul, care face posibilă transmisia. Pe lângă acesta, mai avem roți conductoare și roți conduse, dispozitiv de întindere care este necesar pentru ca lanțul să fie întins suficient pentru a fi eficient, dispozitiv de ungere pentru că acest sistem are nevoie în permanență de ungere pentru o funcționare optimă, rulmenti SKF, carcase și dispozitive de protecție pentru că toate aceste piese componente au nevoie de protecție pentru a evita deteriorarea lor.

Tipuri de lanțuri și cum alegi ce e mai potrivit pentru nevoile tale?

Există mai multe tipuri de lanturi care se folosesc la acest sistem de transmisie și se aleg în funcție de domeniul pentru care este creat și ce sarcini are de îndeplinit:

  • Primul tip de lanț este lanțul Gal, care este format din bolțuri și eclise și este recomandat pentru sarcini ușoare și viteze reduse. 
  • Al doilea tip este lanțul cu bucșe, mult mai rezistent decât lanțul Gal, astfel că se pretează la sarcini de dificultate medie și la viteze de maxim 3m pe secundă.
  • Al treilea tip este lanțul cu role, acestea fiind prinse pe bucșe cu scopul de a reduce frecarea.
  • Ultimul tip este lanțul cu eclise distanțate. Datorită acestor eclise, prevăzute cu dinți, se reduc sarcinile dinamice astfel că acest tip de lanț este foarte eficient. El are rezultate optime chiar și la viteze de peste 30m pe secundă. 

Avantaje și dezavantaje ale transmisiei pe lanț

Ca orice alegere pe care o faci, și alegerea transmisiei pe lanț prezintă avantaje și dezavantaje.

Cele mai importante avantaje sunt rezistența superioară a lanțului (față de curele) și distanța mare între axe la care este eficientă această transmisie. Iar dacă lanțul se uzează, poate fii înlocuit cu ușurință.

Ca dezavantaje, amintim că acest tip de transmisie are nevoie de o îngrijire mult mai atentă și de multă precizie în montarea sistemului. Un alt dezavantaj îl reprezintă uzura mult mai rapidă a articulațiilor.

Postați comentarii