Transportul sustenabil – de la filosofie la realitatea urbană

Adoptarea conceptului de transportul sustenabil în comunitățile urbane este o cale de a ridica nivelul de calitate a vieții de zi cu zi. De la acțiuni de ecologizare a transportului în comun, până la introducerea sistemelor de plată digitale, prin mPOS sau alte deviceuri, în autobuzele publice pentru plata contactless a biletului de călătorie, toate acestea vor duce la îmbunătățirea  vieții în comunități. Plățile digitale cu 0 consum de hârtie în autobuzele electrice cu mai puține emisii de carbon formează un duo care merită luat în calcul de către municipalitățile din România și nu numai.

Despre Smart mobility

Conceptul de Smart mobility urmărește să transforme transportul public într-un sistem de mobilitate mai verde, mai inteligent, mai eficient și mai sigur. 

De-a lungul timpului, s-a demonstrat că transportul cauzează o bună parte din poluarea globală. Extinderea urbanizării a accentuat efectul de seră prin congestionarea traficului. În ciuda nocivității sale, domeniul mobilității este necesar și nu poate fi restricționat, așa că oamenii au dezvoltat noi tehnologii inteligente și verzi. 

Minimizarea amprentei de carbon prin reducerea emisiilor de seră poate avea mari avantaje pe termen lung și poate contribui semnificativ la reechilibrarea problemei mediului. 

Ca sistemul urban de transport să devină unul smart, autobuzele electrice reprezeuntă o opțiune luată în calcul din ce iîn ce mai des. Autobuzele electrice nu compromit eficiența transportului și oferă o deschidere către un sistem de transport eficient, verde și sustenabil. Mai multe comunități din România au avut posibilitatea de a reîmprospăta parcurile auto pentru transport public cu autobuze electrice. 

Obiectivele smart mobility

Chiar dacă problema mediului dezbătută și menționată anterior este cea mai importantă, am identificat și alte obiective pe care conceptul vrea să le îndeplinească. 

Smart mobility nu înseamnă doar înlocuirea autovehiculelor clasice cu cele electrice, ci un îndemn pentru oameni să folosească mijloace de transport în comun sau modalități de deplasare cu emisii de gaze cât mai mici. Renunțarea la mașina personală poate însemna decongestionarea traficului, reducerea accidentelor, călătorii mai sigure, călătorii eco-friendly și îndeplinirea unui minim de efort fizic necesar unei vieți sănătoase. 

MonePOS în autobuzele electrice

Proiectul MonePOS by AROBS deja contribuie la misiunea ecologică începută prin înlocuirea autobuzelor din transportul public. Dispozitivul mPOS este prezent în autobuzele din Turda, facilitând plata contactless pentru achitarea biletului de călătorie cu 0 consum de hârtie. 

Postați comentarii