2020, un an de tranzit pentru Volta Tec, o afacere cu tradiție din domeniul soluțiilor HVAC

Pentru Volta Tec, o firmă specializată în soluții HVAC din București, anul 2020 a fost unul plin de provocări, în care capacitatea de reziliență a fost testată la maximum. Cu toate acestea rezultatele obținute, deși sub așteptări comparativ cu ceea ce fusese bugetat la începutul anului, au asigurat o tranziție lină către viitorul post-pandemie.

Inițial, compania bugetase pentru 2020 construcția unui nou depozit pe lângă cel de acum din str. Cremenita, dar venirea pandemiei a dat toate planurile peste cap. Primul trimestru al anului trecut a fost unul foarte bun pentru vânzări, rezultatul înregistrat fiind similar cu cel din 2019, care fusese un an de vârf pentru companie, dar în trimestrul al doilea vânzările au scăzut cu 20%. În cele din urmă anul 2020 s-a încheiat cu un exercițiu financiar cu aproximativ 15% mai mic decât în 2019, când compania înregistrase vânzări de 9,46 milioane RON. Cheltuielile au crescut pe tot parcursul anului cu aproximativ 5%, personalul, dar și clienții, fiind afectați de incertitudinile din timpul stării de urgență.

Totuși, peste vară activitatea companiei s-a regrupat către online, unde deja era operat magazinul online Voltatec.ro și încetul cu încetul vânzările online au devenit tot mai importante. O lovitură a fost la un moment dat refuzul firmelor obișnuite de curierat de a mai transporta către clienți segmente de tubulatură (care se comercializează în general în segmente cu lungime de 3 metri, voluminoase și cu o rentabilitate mică) dar Volta Tec a semnat imediat parteneriate cu companii de transport specializate. Spre deosebire de criza din perioada 2010-2012 fluxul de bani din piață a fost foarte bun, clienții plătind în general la timp.

Deși pentru 2021 așteptările managementului nu erau unele prea grozave, pe trimestrul 1 al acestui an vânzările online au fost cu 43% mai mari decât cele din primul trimestru al anului 2020. Așa cum ne-a declarat dl. Gabriel Sibechi, director general al Volta Tec, „online-ul probabil va deveni și în această nișă un canal de vânzări cu impact maxim, cumpărătorul român fiind de acum obișnuit cu căutarea produselor pe internet și cu plățile cu cardul”. Problemele pot apărea din perspectiva aprovizionării cu marfă, deoarece transporturile din țările producătoare (mai ales din China) s-au scumpit enorm în ultimul an și, în plus, pot apărea evenimente neprevăzute, cum a fost blocajul recent al canalului Suez. De aceea managerii companii aleg să fie prudenți și „să nu fie excesiv de optimiști după această creștere cu 43%”.

Volta Tec este o companie cu capital integral românesc, specializată în comercializarea de soluții HVAC pentru afaceri, dar și pentru persoanele fizice care doresc să își construiască sau să își renoveze casa. În portofoliul companiei un loc important îl ocupă și produsele consumabile pentru specialiștii în instalații, precum și panourile sandwich pentru instalații HVAC.

Postați comentarii