3 motive pentru care merită să-ți izolezi casa cu vată bazaltică

Izolarea zidurilor de cărămidă sau a oricărui tip de perete ce are o izolație slabă este cel mai bun lucru pe care îl poți face din punct de vedere al eficienței energetice. Iar dacă vorbim strict despre izolația exterioară, aceasta este totodată o ocazie excelentă de a conferi un aspect proaspăt fațadei casei tale.

Atunci când izolezi casa la exterior, poți utiliza mai multe tipuri de materiale, precum polistirenul expandat sau vata bazaltică. Pentru interior, cel mai bine se pretează vata de sticlă, alături de cea minerală.

Însă, deși vată bazaltică nu este încă cea mai populară alegere în materie de izolații, acest tip de material are totuși o mulțime de avantaje față de altele. Iată, așadar, 3 motive importante pentru care merită să-ți izolezi casa cu vată bazaltică.

Izolația din vată bazaltică lasă peretele să respire

Sistemul de izolație cu vata bazaltica este ceea ce industria numește „sistem deschis de vapori”, acest lucru însemnând că particulele de umezeală pot găsi o cale de transfer dintr-o parte în alta, prin materialul izolator și zidărie. A nu se confunda cu predispoziția la problemele legate de umiditate – un sistem deschis de vapori va absorbi umiditatea din fibrele de vată bazaltică și o va disipa prin stratul superior de tencuială.

Dacă îmbinările de cărămidă sunt foarte vechi și caramida în sine este predispusă la umiditate, atunci aceasta ar putea fi soluția potrivită pentru casa ta. Practic, cărămida deteriorată nu va fi niciodată complet uscată, atunci când este izolată cu un sistem închis de vapori. Un sistem deschis, precum cel pe bază de vată bazaltică, va permite, însă, disiparea umezelii și uscarea completă a zidurilor de cărămidă, ceea ce îl face să fie cea mai bună alegere pentru acest tip de clădiri.

Vata bazaltică este extrem de rezistentă la foc

Unul dintre marile avantaje ale vatei minerale, față de polistirenul expandat, este capacitatea sa de a rezista la foc timp de mai multe ore, oferind astfel o rezervă mare de timp pentru stingerea unui incendiu. În condiții de laborator, s-a dovedit că polistirenul expandat ia foc în practic câteva minute, în timp ce vata bazaltică cedează mult mai greu. Polistirenul expandat emite, de asemenea, extrem de mult fum negru, greu respirabil, ce poate învălui rapid o cameră sau o clădire.

Obține o izolație fonică de calitate cu vată bazaltică

Dacă locuiești într-o zonă aglomerată sau ai parte de vecini gălăgioși, atunci izolarea casei cu vată bazaltică îți va fi de mare ajutor în acest sens, prin înăbușirea zgomotelor exterioare. Fibrele de vată minerală absorb suntetul, fâcând din acest material unul perfect de utilizat atunci când ai nevoie de o izolație fonică de calitate, precum și atunci când vrei să economisești energie termică.

Postați comentarii