Probleme frecvente asociate cu formarea online și soluțiile lor

Tendința pe care o are educarea și formarea în ziua de azi este aceea de a urma calea digitalizării. Este vorba despre formarea realizată de o instituție sau de orice mentor care realizează cursuri pentru cei care doresc să dobândească anumite abilități și deprinderi prin intermediul dispozitivelor moderne de comunicare conectate la internet.

Beneficiile pe care le au cursurile online sunt numeroase, însă nu sunt de neglijat nici riscurile acestora. Cu toate acestea, există soluții pentru fiecare dintre problemele care pot apărea, iar depășirea acestora este, de cele mai multe ori, ușoară, ceea ce face ca formarea online să rămână una extrem de eficientă, preferată de mulți. 

Formarea online poate fi plictisitoare, deloc antrenantă pentru cursanți

Deși se consideră că formarea online este mult mai atractivă și antrenantă decât formarea tradițională, față în față, există multe voci care reclamă faptul că majoritatea cursurilor desfășurate pe o platforma educationala sunt plictisitoare. De fapt, ar fi vorba doar despre acele cursuri desfășurate online, unde mentorii oferă informațiile sub forma unor texte nesfârșite urmate de o listă lungă de întrebări sub forma unor chestionare. Aceste cursuri sunt, de fapt, ținute doar pentru a spune că treaba a fost făcută, nefiind cursuri cu adevărat eficiente. Pentru a depăși această problemă și pentru a preveni acest risc asociat ei, este nevoie de angajament și motivație din partea formatorilor, dar și din partea cursanților, astfel încât colaborarea să fie una de succes, iar beneficiile să apară de ambele părți. Este nevoie de cursuri dinamice, distractive, interactive, pentru ca informația să ajungă în mod eficient la cursanți, iar mentorii să își atingă astfel scopurile propuse. 

Dificultățile de ordin tehnic sunt mari, cursanții renunță

Într-adevăr, problemele de ordin tehnic pot reprezenta o barieră importantă în calea formării online, putând exista probleme de conectivitate, probleme de compatibilitate a sistemelor de operare, a browserelor sau pur și simplu blocaje în timpul lecțiilor online pe care nu le poate controla nimeni, nici cursanții, nici formatorii. Toate acestea pot duce la frustrare, la pierderea informației esențiale, la o comunicare ineficientă între formator și cursanți, însă soluția există chiar și pentru problemele de acest fel. Cursurile oferite pe platforme special concepute, cu asistență personalizată, reprezintă soluția ideală pentru a nu întâmpina dificultăți de acest fel. Un videotutorial poate lua cu succes locul fișierelor voluminoase sau imprimării de documente, iar problemele de comunicare pot fi rezolvate prin simpla accesare a unui serviciu de asistență pentru cursanți. 

Postați comentarii