Cele mai bune soluții pentru o izolare eficientă

Izolarea unei construcții se poate realiza în mai multe moduri, iar alegerea materialelor potrivite pentru a face acest lucru este condiționată nu numai de prețul pe care ești dispus să îl plătești, ci și de performanțele pe care dorești să le obții, respectiv de confortul termic sau de izolarea fonică de care dorești să beneficiezi.

Din acest punct de vedere, iată mai jos câteva sfaturi și idei pe care ar fi bine să le ai în vedere atunci când alegi modalitatea și materialele potrivite pentru izolarea unei construcții. 

Alegerea materialelor potrivite pentru izolarea unei construcții 

Izolația unei clădiri poate fi termică, hidroizolație, izolație fonică, dar și izolație interioară sau exterioară. Pentru izolația exterioară, opțiunile pe care le ai sunt multiple. 

Vată de sticlă, polistirenul expandat sau vata bazaltica sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le ai în vederea alegerii materialelor pe care le poți utiliza. Polistirenul expandat este avantajos în primul rând prin costurile reduse pe care le are, dar și prin faptul că permite circulația vaporilor din interiorul construcției și previne apariția mucegaiului sau a umidității, însă este un material sintetic care nu este preferat de cei care doresc să evite poluarea mediului. 

Vata bazaltică izolează foarte bine fonic și permite o circulație eficientă a vaporilor, însă este puțin mai costisitoare decât polistirenul expandat.  

Vata de sticlă este mai flexibilă și este potrivită și pentru izolarea pereților care au forme neregulate. Important este însă ca înainte de a lua în calcul modalitatea eficientă de izolare a construcției, să alegi materialele de construcție eficiente – de exemplu, alegerea unei caramizi de calitate, care să permită menținerea unei temperaturi optime în interior și să împiedice căldura să pătrundă în interior în sezonul cald. 

Toată construcția trebuie bine izolată 

De la podea și până la tavan, întreaga construcție trebuie foarte bine izolată, pentru ca eficiența energetică să fie crescută și să fie evitate neplăcerile create de umiditate sau de diferențele mari de temperatură care pot exista între interior și exterior. 

Este important să izolezi fiecare parte componentă a construcției cu materiale de calitate, astfel încât să obții cel mai bun randament, iar neplăcerile cauzate de existența unor diferențe mari de temperatură să fie evitate. De asemenea, nu uita să ții cont de fiecare aspect legat de izolație încă din timpul procesului de construcție dacă este vorba despre o clădire nouă, iar în cazul construcțiilor deja ridicate să găsești cele mai bune soluții pe termen lung.  

Postați comentarii