De ce ai nevoie de evaluarea proprietatilor imobiliare

Piata imobiliara rezidentiala a castigat rapid avant in ultimii ani. Din acest motiv, multi oameni au nevoie de un serviciu, cum ar fi o evaluare independenta a proprietatii.  Exista mai multe tipuri pentru evaluarea proprietatilor imobiliare – cadastrala, de piata, de lichidare si de investitii.

Evaluarea cadastrala este pretul unei proprietati stabilit ca parte a evaluarii de stat. Afecteaza direct valoarea impozitarii. Pretul poate fi aproape de piata, dar de fapt nu este. Evaluarea proprietatilor imobiliare este, in termeni simpli, pretul la care poti vinde un apartament sau o casa pe care o detii. Este determinat prin analiza pietei si compararea acesteia cu oferte similare dintr-o anumita zona.

Evaluarea proprietatilor imobiliare – Determinarea pretului

Evaluarea de lichidare iti permite sa determini pretul imobilului, la care acesta poate fi vandut cat mai repede posibil. Dupa cum arata practica, valoarea de lichidare este intotdeauna mai mica decat valoarea de piata cu 10-15%.

Evaluarea investitiilor imobiliare este relevanta pentru antreprenori si persoanele care doresc sa-si investeasca profitabil banii. Este important ca pretul investitiei sa fie mai mare decat pretul pietei si aceasta este o garantie a profitului.

Exista un alt tip de evaluare – restaurativa. Este folosit extrem de rar si numai in cazurile in care trebuie sa clarifici suma pentru repararea sau restaurarea obiectului. Evaluarea bunurilor imobiliare este stabilirea valorii sale reale. Un evaluator expert autorizat poate evalua o vila, un teren, o casa, un garaj, un apartament, un depozit, cota proprietarului intr-un obiect etc.

De ce ai nevoie de evaluarea unui apartament?

De obicei, un imprumut pentru achizitionarea de bunuri imobiliare este emis pentru cateva decenii. Nimeni nu stie daca vom fi solvabili la momentul inchiderii obligatiilor de imprumut. Prin urmare, este important ca banca sa inteleaga pentru ce tip de proprietate imprumuta bani si cat de repede poate fi vanduta daca imprumutatul inceteaza sa mai ramburseze datoria.

Evaluarea imobiliara este necesara destul de des. Cele mai frecvente situatii sunt: inregistrarea unui credit ipotecar; cumpararea si vanzarea unui apartament; schimb de locuinte; litigii; reorganizarea intreprinderii.

In situatia creditarii ipotecare, totul este destul de simplu. Certificatul de evaluare este necesar, in primul rand, la banca. Este important ca o institutie financiara sa inteleaga cati bani pot fi dati unui imprumutat. Ai nevoie de evaluarea unui apartament si atunci cand refinantezi un credit ipotecar, dar numai daca procedura de refinantare va avea loc intr-o banca terta.

In ceea ce priveste vanzarea si cumpararea, vanzatorul trebuie sa inteleaga cu ce cost poate fi vandut apartamentul, iar cumparatorul trebuie sa se asigure ca pretul nu este artificial ridicat si corespunde pretului pietei.

Daca doua persoane decid sa faca schimb de apartamente cu conditii suplimentare de plata, atunci este necesara o evaluare pentru a evalua in mod adecvat costul obiectelor si pentru ca una dintre parti sa nu ramana intr-un mare minus.

O evaluare a unui apartament este necesara si pentru a rezolva litigiul. De exemplu, se poate cita o situatie in care mostenitorul trebuie sa despagubeasca alti mostenitori care nu au intrat in drepturile lor, in cota lor legala. In acest caz, evaluarea unui apartament  te va ajuta sa nu platesti in exces si sa nu incalci nimanui fondurile care le sunt datorate.

Postați comentarii