De ce ar trebui sa iei copiii in bucatarie cand gatesti – beneficii pe termen lung
Parintii sunt intotdeauna interesati de modalitati eficiente de comunicare, educare si conectare cu cei mici. Acestea trebuie sa insemne timp placut petrecut impreuna, dar si sa transmita copiilor valori si obiceiuri sanatoase care sa le fie de ajutor intreaga viata.
Poate ca nu te-ai gandit, dar bucataria este locul unde se pot face de minune toate aceste lucruri, iar gatitul alaturi de copii, indiferent de varsta lor, are beneficii extraordinare. Chiar daca procesul de pregatire a meselor va necesita mai mult timp, rabdare si un efort suplimentar pentru a face curatenie, cu siguranta merita, beneficiile fiind atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Gatind, copiii au experiente multisenzoriale valoroase
Copiii pot invata tot ce este necesar despre nutritie si prepararea sanatoasa a alimentelor prin experiente practice care implica manipularea ingredientelor si a ustensilelor de bucatarie. Este locul unde ei invata atingand, gustand, vazand, simtind si ascultand.
In timpul gatitului mancarii sunt implicate toate simturile, iar o experienta multisenzoriala alaturi de parinti va fi memorabila. Pe langa faptul ca le asigura copiilor amintiri placute, ii si invata cum sa pregateasca mese sanatoase si savuroase.
Aveti ocazia sa discutati despre nutritie
Cand gatesc impreuna cu cei mici, parintii pot discuta intr-un mod relaxat si captivant despre nutritie. Lucru cot la cot in bucatarie este ocazia ideala pentru discutii despre alegerile alimentare si impactul pe care acestea le au asupra organismului.
De exemplu, cand gatiti peste, puteti vorbi despre importanta acizilor grasi, iar cand gatiti legume, puteti aborda subiectul legat de importanta alimentelor curcubeu in farfurie. Cu cat invata mai devreme bazele nutritie, cu atat este mai probabil ca pe viitor sa adopte obiceiuri sanatoase.
Vor manca cu placere ceea ce au pregatit
Copiii sunt mai incantati sa mance ceea ce au preparat singuri, decat ceea ce li se pune in farfurie. In plus, in timpul prepararii mancarii, vor fi tentati sa guste din ingrediente descoperindu-le savoarea. Astfel, ei ajung sa aprecieze legumele si fructele proaspete si sa le accepte mult mai usor in alimentatie.
Pentru ca au exepriente complete, gatitul le confera un sentiment special care le schimba perceptia si relatia cu mancarea din farfurie. De asemenea, ei devin interesati sa descopere arome variate si nu vor mai avea retineri in a gusta legume, fructe sau mancaruri noi.
Isi dezvolta gustul si preferintele pentru alimente neprocesate
Cu cat vor fi adusi mai devreme in bucatarie pentru a gati alaturi de parinti, cu atat isi vor dezvolta mai devreme gustul pentru ingrediente proaspete si sanatoase si vor ajunge sa prefera alimentele neprocesate. Astfel, nu vor fi atrasi de produsele procesate bogate in calorii si fara valoare nutritionala si vor avea o alimentatie sanatoasa intreaga viata.
De asemenea, ei ajung sa recunoasca o lista cu ingrediente sanatoase, vor sti ce ustensile trebuie in bucatarie si vor fi capabili mai tarziu sa fie atenti la cosul de cumparaturi si la alegerile pe care le fac.
Veti petrece timp de calitate impreuna
Pregatirea meselor alaturi de cei mici inseamna timp de calitate petrecut impreuna in care puteti vorbi in mod relaxat si comunica mult mai bine. Comunicarea nu incepe la 17 ani, ci inca din primii ani de viata, iar obiceiurile familiale stabilite de timpuriu se vor pastra. Aceste momente dezvolta increderea in sine a copilului si ii confera un sentiment de implinire si satisfactie.