Siguranța alimentară – o chestiune critică pentru reputația afacerii tale

Dacă ai o afacere în domeniul industriei alimentare știi bine că rechemările în magazine și retragerile de stocuri sunt coșmarul oricărui producător de alimente. Însă dacă alimentele nu îndeplinesc toate standardele, pot provoca foarte multe probleme. Pe lângă faptul că pot afecta sănătatea clienților, pot duce și la pierderi financiare din cauza produselor nevândute și a perioadei lungi de nefuncționare a liniei de producție, și până la daune grave reputației afacerii tale.

Afacerile noi și cele mici tind să fie mai vulnerabile la scandaluri. De aceea, igiena ar trebui să fie întotdeauna prioritatea principală a unității de producție.  

Riscuri comune pentru siguranța alimentelor

Există întotdeauna un risc de contaminare la manipularea alimentelor în linia de producție. Bacteriile, virușii, mucegaiul și ciupercile sunt cele mai frecvente probleme care pot dăuna sănătății consumatorilor sau animalelor. Teoretic, toxiinfecțiile alimentare pot fi prevenite 100% cu rutine minuțioase de manipulare, pregătire, depozitare și curățare. În realitate, prea multe persoane și factori externi influențează procesul, indiferent de câte precauții ai lua. Cum să previi răspândirea bolilor?

Asigură o curățenie optimă a spațiilor de lucru

Este de maximă importanță să te asiguri că echipamentele pe care le utilizezi pentru prelucrarea alimentelor sunt sanitare și funcționează corect. Îți recomandăm să folosești structuri metalice inox în zonele unde se pregătesc alimentele, deoarece acestea se pot igieniza optim. Iar acest aspect trebuie asigurat și în zonele alimentare din jur, unde poate crește riscul de dezvoltare a bacteriilor. 

Trebuie să iei în calcul că este posibil ca anumite zone să nu fie ușor de curățat cu detergenți, de aceea se va face o curățare cu aburi la temperaturi ridicate sau cu substanțe naturale. Inoxul este de ajutor și în acest caz, deoarece este ușor de curățat fără să folosești detergenți toxici. 

Sisteme de monitorizare

Inspecțiile regulate și întreținerea preventivă sunt factori importanți pentru operațiuni în siguranță.

Prin monitorizarea continuă te poți asigura că fiecare element de productie inox este tratat corect și curățat corespunzător. De asemenea, trebuie monitorizată foarte atent temperatura din interior și cea din zonele de lucru. Doar o ușoară abatere a temperaturii poate afecta în mod semnificativ siguranța și durata de valabilitate a produsului. 

În plus, poți apela la inspecția alimentară cu raze X, care este o tehnologie preventivă care te poate ajuta să detectezi contaminarea și materialele străine în ambalaje și alimente procesate pentru a evita focarele bacteriene periculoase. 

Postați comentarii