Este important sa efectuezi procedura de osteodensitometrie. Iata de ce!

Hai sa aflam mai multe despre osteodensitometrie

DEXA, cunoscut si sub denumirea de osteodensitometrie, este un studiu radiologic care masoara densitatea minerala osoasa prin imagistica spectrala.

Investigatiile DEXA sunt non-invazive, nedureroase si rapide, necesitand expunere minima la radiatii. Nu are cerinte speciale, dar exista anumite contraindicatii. Nu este recomandat femeilor insarcinate si celor care au primit substante de contrast (utilizate pentru alte teste imagistice, precum tomografia computerizata, imagistica prin rezonanta magnetica etc.) cu mai putin de 3 saptamani in urma.

Ce este osteoporoza?

osteodensitometrie

Osteoporoza este o boala caracterizata prin pierderea densitatii osoase.Oasele devin fragile si casante, facandu-le mai probabil sa se fractureze decat oasele sanatoase. Pierderea osoasa moderata este un proces normal care apare odata cu varsta, dar demineralizarea osoasa semnificativa este o patologie grava.

Zonele cele mai grav afectate sunt soldurile, membrele inferioare si coloana vertebrala. Osteoporoza este o boala fara simptome si manifestari specifice si evidente.Numai cand demineralizarea osoasa ajunge intr-un stadiu grav si apare fractura, pacientul va avea probleme. Pentru a evita aceasta situatie si pentru a mentine sanatatea oaselor, masuratorile densitatii osoase trebuie efectuate in mod regulat printr-o analiza de osteodensitometrie

De ce conteaza verificarea densitatii osoase?

Osul este un fel de tesut viu, in proces de „remodelare” constanta. Sistemul osos atinge masa maxima atunci cand un individ are 25-35 de ani, iar pierderea osoasa incepe 35 de ani mai tarziu.

Datorita procesului de absorbtie a mineralelor, atat barbatii cat si femeile pierd masa osoasa, rezultand o pierdere de aproximativ 3% la fiecare 10 ani. La femei, rata pierderii osoase dupa debutul menopauzei este mult mai rapida decat la barbatii de aceeasi varsta, ceea ce este de obicei cauzat de scaderea productiei de estrogen. Asa apare osteoporoza, cea descrisa anterior.

In clinica medicala RomGerMed, puteti utiliza un instrument de scanare de mare viteza pentru a efectua rapid si eficient examinari de densitometrie osoasa, care pot oferi imagini precise cu o acuratete mai mare. Pune sanatatea pe primul loc!

Postați comentarii