Investigatia RMN – Solutia revolutionara pentru punerea unui diagnostic corect
Medicina se bucura de o dezvoltare din toate punctele de vedere, pornind de la aparatura si pana la tehnicile folosite de catre cadrele medicale pentru tratarea pacientilor. RMN, prescurtarea de la rezonanta magnetica nucleara, se incadreaza de aseamanea in aceasta categorie, intrucat este o metoda de imagistica medicala ce foloseste unde radio si campuri magnetice pentru a se observa o imagine completa a organelor si asupra organismului intreg.
RMN – Solutia revolutionara in tratarea pacientilor

Cu ajutorul aparatului RMN, specialistii pot obtine imagini clare asupra organelor pacintilor carora li se recomanda o astfel de investigatie. Este recunoscut ca fiind un instrument important la nivel modnial pentru punerea unui diagnostic si evaluarea modului in care o anumita afectiune sau boala evolueaza sau cat de eficient este tratamentul propus.
Procedura RMN nu doara, este non-invaziva si fara sa afecteze in vreun fel pacientul, intrucat nu se folosesc radiatii ionizante si nici raze X. Aceasta este formata dintr-un fenom care formeaza in jurul pacientului un camo magnetic, care impreuna cu undele radio modifica asezarea din organismul uman a atomilor de hidrogen. In momentul in care respectivii atomi revin la pozitia initiala vor transmite unde radio pe care RMN-ul le va capta si le va analiza. Ulterior, aceste semnale radio sunt transformate in imagini 3D sau 2D prin intermediul formulelor matematice specifice, iar mai apoi pe ecanul aparaturii se va afisa imaginea cu regiunea din corp care se doreste a fi analizata.
Cum te poate ajuta aceasta investigatia in punerea unui diagnostic?
Acest aparat este o metoda revolutionara, fiind frecvent utilizata in clinicile medicale sau in spitale pentru a se depista diverse afectiuni si boli, dar si pentru a se urmari evolutia acestora, medicul specialist avand la indemana o gama larga de instrumente. Cel mai adesea este folosit pentru a se depista:
- Afectiunile sistemului oncologic pentru depistarea tumorilor;
- Afectiunile sistemului nervos;
- Afectiunile sistemului cardiovascular (se utilizeaza in cazul ischemiile miocardice, boli ale vasculaturii, miocarditele, cardiomiopatiile);
- Boli ale sistemului musculo-scheletic (in special pentru identificarea rupturilor de ligamente, artrita si alte boli articulare, rupturi de menisc, tumori formate la nivelul tesuturilor moi sau probleme ale coloanei vertebrale).
Inainte de a te prezenta la medicul specialist pentru efectuarea unei astfel de investigatii, asigura-te ca nu consumi alimente cu cel putin 3 ore inainte. De asemenea, medicul iti va specifica ce nu trebuie sa faci inainte dar si dupa aceasta investigatie.