La ce folosim motoreductoarele?
Motoreductorul este un mecanism menit să transforme puterea electrică în putere mecanica. funcționând prin reducerea turațiilor motoarelor electrice. Acestea pot fi de mai multe feluri, clasificându-se după numărul de angrenaje și după tipul de angrenaj folosit. Din fericire, o dată ce știi ce fel de motoreductor îți este necesar, ai o gamă largă de unde să alegi ceea ce îți trebuie. Iată câteva informații care te pot ajuta să te decizi.
De ce să folosești un motoreductor?
Atunci când dorești reducerea turațiilor unui motor electric, apelezi la un motoreductor care va face acest lucru. Avantajul când folosești motoreductoare este că acestea sunt niște soluții simple și ușor de implementat și astfel reduci costurile de inginerie, deoarece nu ai nevoie de un design separat. Dacă acorzi atenție atunci când alegi un motoreductor, acesta prelungește viața echipamentului și în plus energia este folosită optim. Având în vedere că motoreductoarele sunt unități integrate, este eliminată nevoia de cuplu și astfel nu riști să apară probleme de la aliniere, așa cum pot apărea atunci când un motor și un reductor sunt conectate împreună. Acestea se folosesc pe scară largă și este mai ușor să specifici unde nu se folosesc, și anume la echipamentele care au nevoie de o viteză mare a arborelui și un cuplu mic. De exemplu, echipamente care nu folosesc motoreductoare sunt pompe, ventilatoare, aplicații de scanare și cam tot ce are nevoie de o viteză mare a motorului.
De câte feluri sunt motoreductoarele?
Așa cum spuneam, motoreductoarele sunt clasificate în funcție de numărul de angrenaje și în funcție de angrenajul folosit. După numărul de angrenaje acestea sunt de la cele cu o treaptă până la cele cu 6 trepte, cel mai des folosite fiind cele cu 3 trepte. După tipul angrenajului folosit, motoreductoarele pot fi cu roți cilindrice, cu dinți drepți sau înclinați, conice, melcate, elicoidale și combinate.
Atunci când alegi un motoreductor trebuie să ții cont de câțiva parametrii ai acestuia, cum ar fi raportul de transmisie necesar, puterea de ieșire, turația la ieșire, poziția axelor arborilor de la mașina de lucru și mașina motoare, restricțiile de funcționare, montaj și gabarit, fixarea reductorului, forța axială și cea radială de pe arborele de ieșire. Piesele pe care le găsim într-un motoreductor sunt: roți dințate, arbori, bucșe adaptoare, lagăre de rostogolire și de alunecare, carcasă, etanșări, elemente de asamblare și de monitorizare, elemente de asigurare a lubrifierii sau sistem de răcire și recirculare a lubrifiantului.