Rezultatele programului de sprijin pentru refugiații ucraineni ale colaborării dintre Biroul Regional pentru Coordonare Transfrontalieră Suceava și Organizația non-guvernamentală Action Against Hunger
În cadrul conferinței de presă din 26 august 2022 în București cu privire la situația crizei refugiaților din Ucraina, șapte reprezentanți implicați în programul pilot au dezvoltat pentru publicul larg procesul și rezultatele obținute în urma celor aproximativ patru luni de activitate. Reprezentanți ai Biroului Regional pentru Coordonare Transfrontalieră (BRCT) Suceava și ai organizației Action Against Hunger au declarat rezultatele pozitive obținute în urma programului, în colaborare cu Up Group și Up România.

În urma proiectului pilot, refugiații ucraineni au primit atât ajutor financiar, cât și non-financiar și metode menite să faciliteze șederea și siguranța bunurilor necesare în România. Ba mai mult, activitatea partenerilor implicați în acest proiect s-a extins și pe teritoriul Ucrainei.
Printre speakerii invitați la conferință se regăsește și Igor Babaian, Expert în Dezvoltare Proiecte și nou membru al Biroului Regional pentru Coordonare Transfrontalieră Suceava. Acesta a dat mai mult declarații privind situația refugiaților și măsurile luate pentru a le oferi sprijin atât în România, cât și pe teritoriul Ucrainei. Împreuna cu suportul mai multor organizații internaționale și al Hub-ului logistic umanitar din Tulcea, a reușit să trimită în Ucraina aproximativ 350 de tiruri ce conțineau bunuri esențiale pentru zonele vulnerabile, precum medicamente și mâncare.
Întrebat de reprezentantul PR2Advertising dacă proiectul prevede și integrarea refugiaților ucraineni în câmpul muncii în România, Cezar Grozavu, Director Exclusiv al BRCT Suceava, a declarat faptul că, la începutul proiectului, acest aspect nu era o urgență, astfel că până în acest moment nu a fost integrat, însă, speră ca după noua perioadă de programare a fondurilor europene, în noul exercițiu financiar 2021-2027, programul operațional comun România – Ucraina să cuprindă și o componentă de integrare pe piața muncii a refugiaților.
În cadrul conferinței, managerul general Up Group, Julien Anglade și managerul general Up România, Elena Pap au oferit mai multe detalii despre implicarea lor în proiectul de sprijin pentru refugiați. Ideea de bază a acestui parteneriat este împărțirea cardurilor pentru a facilita experiența refugiaților în ceea ce privește achiziționarea bunurilor necesare. Up Group activează în principal în sectorul privat, în 21 de țări. Cu timpul, și-a extins activitatea și în sectorul public.
Elena Pap este Manager General Up România, aceasta declarând faptul că Up Group a avut o mobilizare excelentă și au reușit să asigure întreaga infrastructură digitală necesară și posibilitatea de traducere în româna, ucraineană și engleză. Până în acest moment au fost împărțite aproximativ 400 de carduri și 275 de mii de euro.
Reprezentantă a organizației Action Against Hunger, Claire Allard, Referent Regional Siguranță Alimentară și Instrumente Financiare (România, Polonia, Ucraina) a explicat în detaliu implicarea organizației în criza refugiaților. Scopul Action Against Hunger este de a oferi sprijin alimentar, medical și psihosocial persoanelor vulnerabile, luând inițiativa chiar de la începutul războiului.
Tanya Collingridge, Vice-ambasador al Ambasadei Marii Britanii în România a declarat gradul de contribuție pe care Marea Britanie l-a avut în gestionarea situației de criză din Ucraina, oferind ajutor în valoare de 220 de milioane de lire sterline, umanitar, financiar și medical.
Nu în ultimul rând, în cadrul conferinței a fost prezentă și Anna Honcharova, Secretar Afaceri Economice în Ambasada Ucrainei în România. Aceasta a susținut faptul că speră să continue colaborarea cu partenerii prezenți și ține să le mulțumească lor și românilor pentru sprijinul acordat.