Totul pentru înțelegerea sindromului de tunel carpian


Caracterizat de prezența unor simptome la nivelul degetelor de la mâini, sindromul de tunel carpian face parte din categoria tulburărilor musculo-scheletice. Deși este una dintre afecțiunile bătrâneții, sindromul de tunel carpian poate apărea și ca urmare a desfășurării unei activități profesionale în urma cărora sunt afectate tendoanele, articulațiile sau mușchii mâinilor.

Sindromul de tunel carpian – ce este?

Structură anatomică de la încheietura mâinii, tunelul carpian este situat în partea din față a încheieturii, fiind limitată în spate și pe lateral de oasele încheieturii, iar în față de ligamentul carpian inelar. Sindromul de tunel carpian se traduce printr-o compresie a nervului median în momentul în care trece prin tunelul carpian, locul prin care trec și tendoanele care merg la degete. Nervul median este cel care controlează sensibilitatea unei părți a mâinilor și a brațelor, iar acesta permite mișcările mâinilor și încheieturilor. 

Cauzele apariției sindromului de tunel carpian 

Dintre cauzele apariției acestui sindrom, îmbătrânirea corpului este una dintre cele mai frecvente și evidente, fiind vorba despre reducerea diametrului tunelului carpian, moment în care nervul este comprimat. 

Cu toate acestea, unele persoane sunt mai predispuse riscului apariției acestui sindrom decât altele, fiind vorba îndeosebi despre persoanele care efectuează gesturi repetitive, mișcări de flexie-extensie sau mișcări de răsucire a încheieturii mâinii. 

Astfel, persoanele care își desfășoară activitatea profesională în domenii precum transport și conducere de vehicule, ambalare sau profesii expuse la vibrații, dar și persoanele care tastează mult și își sprijină încheieturile de marginea calculatorului sunt mai expuse riscului apariției acestei afecțiuni.  

Simptomele sindromului de tunel carpian

Primele semnele care îți demonstrează că ai putea avea nevoie de un consult la neurochirurgie pentru a primi acest diagnostic se referă la furnicăturile, senzațiile de șoc electric și amorțeala progresivă apărute la nivelul primelor trei degete – degetul mare, cel arătător și cel mijlociu. Aceste simptome apar mai ales noaptea. 

Poate fi prevenită apariția acestui sindrom?

Se consideră că sindromul de tunel carpian nu este una dintre afecțiunile care pot fi prevenite, dat fiind că este vorba despre o boală degenerativă. Este posibil, însă, să se acționeze asupra cauzelor secundare prin echilibrarea diabetului sau prin limitarea mișcărilor repetitive care pot traumatiza încheieturile mâinilor. 

Este important ca la apariția primelor semne ale sindromului de tunel carpian să fie consultat medicul specialist pentru a primi diagnosticul corect și pentru a identifica cele mai bune variante de tratament care există în funcție de nevoile individuale ale pacientului. 

Postați comentarii