Ce este un sistem de control acces?
Pe scurt, acesta este un sistem care permite doar anumitor persoane să intre în clădiri, camere sau parcări. Deși este cel mai des folosit în instituțiile și spațiile comerciale, acesta prezintă o alternativă bună și pentru locuințele proprii. Cel mai bun exemplu este dat de sistemele de control acces de la intrarea în blocuri. Dacă ești locatar, fie ai un tag magnetic pe care trebuie să îl apropii de interfon, fie tastezi un cod. Astfel, ți se garantează accesul în clădire fără ca persoanele care nu au ce căuta în bloc să poată intra.
Însă nu s-ar putea folosi chei fizice? Până la urmă, controlul accesului s-a făcut pe bază de chei până acum. Ei bine, deși este și aceasta o opțiune, are anumite dezavantaje importante:
- Pierderea cheilor. Dacă unul din angajați pierde o cheie, trebuie schimbată atât broasca (încuietoarea) cât și restul cheilor. Mai apoi trebuie distribuite tuturor angajaților. Trebuie făcut acest lucru pentru că, în caz contrar, persoana care găsește cheia are acces în clădire/etaj/cameră etc.
- Lipsa evidenței. Sistemele moderne de control acces complexe îți permit să vezi cine a intrat, la ce oră și când a ieșit. În schimb, o cheie nu poate face asta.
- Gestionare. Uneori este nevoie de acces în mai multe camere/clădiri. Un cod sau un sistem pe bază de amprentă este mai convenient decât o legătură cu multe chei.
De câte tipuri sunt sistemele de control acces?
Sistemele de control acces sunt de mai multe tipuri, fiecare potrivit pentru un anumit tip de proprietate. Alegerea trebuie să fie bazată pe o listă de criterii clare, doar în urma documentării. În principiu, acestea sunt adresează 3 factori pentru a permite accesul unei persoane:
- Ce are persoana – cartelă/tag de proximitate
- Ce știe persoana – cod sau pin
- Ce este persoana – date biometrice precum amprentă, iris, recunoaștere vocală sau facială.
Momentan se dezvoltă o nouă metodă de recunoaștere biometrică bazată pe activitatea neuronală. Astfel, chiar dacă sună Sci-Fi, scopul este de a dezvolta un sistem de acces care să recunoască gândurile unice ale unei persoane. Fiecare persoană va avea un ”gând semnătură” care îi va garanta accesul.
Pe piață, sistemele de control acces sunt:
Sistem RFID (Radio Frequency Identification). Acesta e format din 2 componente: cititor de RFID și etichetă RFID. Eticheta este un obiect care trebuie apropiat de cititor pentru a se transmite datele. Se bazează pe unde radio pentru garantarea accesului și este wireless, fără atingere.
Sisteme biometrice. Acestea sunt mai moderne și complexe, având un grad de securitate ridicat. Chiar și etichetele RFID sau tag-urile pentru interfon se pot pierde, însă amprenta și irisul nu. Deși mai costisitoare, acestea reduc costurile asociate cu pierderea cardurilor, etichetelor, tag-urilor etc. Când acestea sunt pierdute, trebuie înlocuite, presupunând muncă administrativă.
Cititoare standalone. Acestea sunt ieftine și ușor de instalat. Au controlere, tastaturi și cititoare de proximitate. Astfel, și acestea funcționează pe bază de cartelă și tag. În schimb, acest cititor permite și tastarea unui cod, pin sau amprentă.
Deși fiecare tip de sistem are propriul grad de securitate, unele situații pot presupune prezența a două (sau mai multe) sisteme. Astfel, dacă ai în posesie bunuri sau informații foarte valoroase, poți avea atât un sistem biometric cât și unul RFID sau standalone.
Avantajele sistemelor de control acces
Acestea sunt cu siguranță mai eficiente decât cheia clasică. Iată unele avantaje ale acestor sisteme:
Gestionezi cine are acces. Poate dorești ca doar anumite persoane (angajații) să aibă acces automat într-o zonă. Restul persoanelor, dacă doresc acces, trebuie să meargă la recepție pentru a li se permite.
Alegi ușile care pot fi deschise. Poate nu dorești ca toți angajații să aibă acces în toate zonele. Până la urmă, fiecare departament are propriile interese. Astfel, angajații pot avea acces doar în zonele potrivite, fără a avea acces în celelalte.
Alegi timpul în care cineva poate avea acces. Unii angajați sau persoane externe pot avea acces doar într-o anumită perioadă de timp. Spre exemplu, după ce un angajat și-a terminat tura, nu mai are acces în incintă. În schimb, alte persoane importante afacerii pot intra oricând.
Sistemele de control acces se dezvoltă pe zi ce trece. Astfel, dacă ești în căutarea unui sistem de control acces potrivit pentru locuința/afacerea ta, A-Tech îți sare în ajutor. Se ocupă cu proiectarea, instalarea și punerea în funcțiune a acestor sisteme. Iar dacă ai nedumeriri, îi poți contacta gratuit și vei afla cum te pot ajuta, ce sistem ți se potrivește și care sunt costurile!